MAALISKUU

Heippa!

Tervehdys sinulle, joka olet löytänyt nettipyhissivulle!

Nyt elelläänkin jo maaliskuuta. Kevät alkaa jo näyttää merkkejään ja lumi on alkanut sulaa. Monessa paikassa on todella liukasta ja täytyykin kulkea varovasti. Aurinkokin alkaa jo paistella mukavan lämpimästi. 

Helmikuu vaihtui maaliskuuksi laskiaisen merkeissä. Olitko sinä laskiaisriehassa? Entä söitkö monta laskiaispullaa?

Laskiaisesta alkaa pääsiäisen odotus ja ensimmäinen keskiviikko onkin tuhkakeskiviikko. Tuhkakeskiviikosta alkaa paastonaika, eli valmistautuminen pääsiäiseen. Lasten kirkon videolla lapset kertovat mikä se tuhkakeskiviikko onkaan.

 

"Risti on merkki Jeesuksen

Risti on merkki raukkauden

Risti on merkki elämän

Hän ylösnousi nyt elää Hän"

 

 

 

LASKIAINEN LASKETAAN PAASTON AIKA ALKAA

Laskiainen lasketaan paaston aika alkaa, Messias on matkalla, paastonaika alkaa. Tien me sinne tiedämme, tien me sinne käymme.

Maaliskuu on tullut ja laskiainen on ohi.

Laskiainen aloittaa kirkkovuodessa pääsiäisen, suurimman juhlamme, odotuksen. Sen alkamista juhlimme laskiaistiistaina ja tuhkakeskiviikko on ensimmäinen paastopäivä, josta on 40 päivää pääsiäiseen. Kirkoissa paastonajan väri on violetti, katumuksen, odotuksen ja valmistautumisen väri.

Laskiaiskirkkopyhän taustana on Raamatun kertomus Jeesuksen paastosta erämaassa. Oman kasteensa jälkeen, Jeesus meni autiomaahan yksin 40 päiväksi. Hänellä tuli siellä nälkä. Jeesus haki sieltä voimaa tulevaan tehtäväänsä kulkea ja kertoa Taivaan Isästä ihmein ja opetuksin sekä valmistautui tehtävään.

Laskiaisen vietto on peräisin katoliselta keskiajalta, jolloin myös meilläkin paastottiin. Laskiaisena "laskeuduttiin" paastoon, josta "päästiin" pääsiäisenä.

Katolisissa maissa laskiaista vietetään edelleen hyvin riehakkainkin karnevaalein. Sana karnevaali tulee latinan ilmaisusta carne vale = "liha on sallittua" tai toisen tulkinnan mukaan "hyvästit lihalle", sillä karnevaalien jälkeen lihaa ei enää saanut syödä. Ortodoksisella Venäjällä laskiaisen vietto on myös elvytetty ja Suomessa juhlitaan edelleen laskiaistiistaita, vaikka uskontomme ei meiltä paastoamista enää edellytäkään.

Laskiaista vietetään Suomessa seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaissunnuntaista alkaa pääsiäisen odotus, mutta varsinaisesti laskiaista juhlitaan laskiaistiistaina, joka tänä vuonna oli 1. maaliskuuta. Laskiainen on suomalaisten talvijuhla, jolloin hyvästellään talvi ja aletaan odottaa kevättä.

Suomessa, jossa laskiaisen aikaan on talvikeli, liittyy laskiaiseen myös mäen laskeminen mm. pulkilla. Perinteisesti pulkkamäessä huudettiin ”pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä (lanttuja) kun nurkanpäitä (hirrenpää nurkkasalvoksessa) ja nauriita kuin lautasia”. Naapurin pellolle saatettiin toivoa tippuroita ja tappuroita. Mitä kauemmas kelkka luisti, sitä pidempiä pellavia saatiin. Muiden uskomusten mukaan naisten tuli pitää hiuksiaan auki ja harjata niitä usein. Näin taattiin pellavista puhtaita, kuituisia, vaaleita ja kiiltäviä.

Naisilla oli kiire laskiaisen alla, sillä mm. kehruut piti saada päätökseen laskiaiseen mennessä, jotta voitiin aloittaa enemmän valoa vaativa kankaiden kutominen sen jälkeen. Laskiaisen työtä ei saanut tehdä kuitenkaan kuin puoli päivää, jotta ehdittäisiin nauttia runsaasti rasvaisia ruokia. Mitä rasvaisempaa ruoka oli, sitä enemmän siat lihoivat ja lehmät lypsivät eli sitä enemmän myös ruokaa oli talon väelle luvassa seuraavana vuonna. Paaston alkaminen tarkoitti myös liha- ja maitoruoista luopumista, joten laskiaisena piti syödä tuhdisti. Ruokien annettiin olla pöydässä koko päivän, se takasi runsauden koko vuodeksi.

Laskiaiseen liittyvät uskomukset ovat jääneet historiaan ja tämän päivän laskiainen on lähinnä iloinen ulkoilupäivä, jolloin lasketaan mäkeä ja nautitaan toki laskiaisen ruokaperinteeseen kuuluvia herkkuja kuten hernekeittoa ja laskiaispullia.

Tiesitkö?

 että sana laskiainen on johdos verbistä laskea. Kyseessä on siis joko päivä, jolloin on alettu laskea paastopäiviä, tai jolloin on laskettu (eli päästetty) paasto alkamaan. Joskus on esitetty myös, että laskiaisen taustalla olisi ajatus paastoon laskeutumisesta, toisin sanoen paastoamisen aloittamisesta.

 että torstaista tuli hernekeittopäivä, koska katolisella ajalla perjantai oli paastopäivä, minkä vuoksi torstaina syötiin sianlihalla vahvistettua hernekeittoa.

Laskiaisena syötiin aiemmin tukevasti liharuokaa, koska seuraavan kerran sai syödä lihaa vasta paaston jälkeen pääsiäisenä. Perinteisiä laskiaisruokia olivat rasvarieska ja liharokka. Rasvarieska oli ohrajauhoista tehtyä leipää, jota oli höystetty sianihralla. Liharokka oli keitetty herneistä ja rukiinjyvistä ja höystetty siansorkilla tai sian päällä. Keittoa kutsuttiin myös sorkkarokaksi. Myös herkut kuuluivat laskiaiseen. Laskiaispullat alkoivat yleistyä 1800-luvulla.

MITEN SINÄ VOIT PAASTOTA?

Monet ajattelevat, että paasto on lihasta ja herkuista luopumista. Paaston tärkein on keskittyä olennaiseen ja se voi olla apu juhlaan valmistutumisessa. Paasto voi olla sitä, että keskittyy tärkeimpiin asioihin, kuten läheisiin ihmisiin, auttamaan muita ja hiljentymiseen. Voi antaa aikaa enemmän itselle, toisille ja Taivaan Isälle. Jumalalle voi jutella enemmän ja lukea Raamatun kertomuksia vaikka Jeesuksen elämästä

 

Raamattuhetki

Jeesus ja Sakkeus

Jeesus kulki ja opetti Israelin maassa opetuslapset mukanaan.

Matkallaan he tulivat Jerikon kaupunkiin.

Siellä asui mies, jonka nimi oli Sakkeus. Hän veronkerääjien esimies. Sakkeus keräsi veroja enemmän kuin piti ja loput rahat hän otti itselleen. Muut ihmiset tiesivät tämän, eivätkä pitäneet Sakkeuksesta. Hänellä ei ollut ystäviä.

Sakkeus kuuli, että Jeesus on tulossa kaupunkiin. Sakkeus halusi halusi nähdä Jeesuksen. Hän oli kuullut paljon Jeesuksesta, mitä Jeesus oli tehnyt ja opettanut.

Sakkeus meni kaupunkiin johtavalle tielle, josta Jeesuksen sanottiin tulevan. Mutta Sakkeus ei pienikokoisena ylettynyt kurkistamaan väkijoukon takaa. Hän todella halusi nähdä Jeesuksen ja mietti mitä nyt tehdä.

Sakkeus keksi miten nähdä Jeesuksen. Niinpä hän juoksi jonkin matkaa edemmäs ja kiipesi metsäviikunapuuhun. Tultuaan sille kohtaa kaikkien yllätykseksi Jeesus katsoi ylös ja sanoi:

"Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi."

Sakkeus tuli kiireesti alas ja otti iloiten Jeesuksen vieraakseen. Kun ihmiset näkivät tämän, he sanoivat paheksuen: "Tuon miehen talon hän otti majapaikakseen."

Sakkeus sanoi silloin Jeesukselle kaikkien kuullen:

"Herra, näin minä teen: puolet omaisuudestani annan köyhille, ja keneltä olen liikaa kiskonut, sille maksan nelinkertaisesti takaisin."

Sen kuultuaan Jeesus sanoi häneen viitaten:

"Tänään on pelastus tullut tämän perheen osaksi. Onhan hänkin Abrahamin poika. Juuri sitä, mikä on kadonnut, Ihmisen Poika on tullut etsimään ja pelastamaan."

Luuk. 19: 1-10 mukaillen

Paastonajan rukous:

Anna minulle auttavat kädet, jotka lohduttavat ja tukevat.

Anna minulle rientävät jalat, jotka ohjaavat sinne, missä minua tarvitaan.

Anna minulle kuulevat korvat, jotta voisin kuulla toisen oikeasti, mitä hänellä on asiaa.

Ilot, surut, murheet ja kiitoksen asiat.

Anna minulle näkevät silmät. Jotta näkisin toisen ja jos toinen tarvitsee apuani.

Anna minulle välittävä, ymmärtävä ja rakastava sydän. Aamen.