Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen vihkimistä toimitetaan avioliiton  esteiden tutkinta, jolla varmistetaan, että kihlakumppanit voivat solmia keskenään avioliiton. Esteiden tutkinta pitää toimittaa viimeistään 1 viikkoa ennen ja aikaisintaan 4 kk ennen vihkimistä. Kihlakumppanit pyytävät esteiden tutkintaa siltä seurakunnalta, jonka jäseniä he ovat tai toinen heistä on. Kirkkoherranvirastossa kihlapari täyttää ja allekirjoittaa Pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta- lomakkeen. Jos lomake täytetään kotona, on allekirjoitusten oltava kahden henkilön oikeaksi todistamia.

Todistuksen avioliiton esteiden tutkinnasta saa aikaisintaan seitsemäntenä päivänä tutkinnan pyytämisestä. Jos vihkimisen toimittaa Huittisten seurakunnan pappi, säilytetään todistus hääpäivään asti kirkkoherranvirastossa. Todistus on myös mahdollista postittaa tutkinta-ajan päätyttyä kihlaparin kotiin tai sen voi noutaa virastosta. Huom! Jos vihkiminen tapahtuu muualla, saa vihkiraamatun kirkkoherranvirastosta ennen vihkimistä.

Kuulutukset

Esteiden tutkinnan yhteydessä sovitaan myös kuulutuksista kirkossa ja vihkimisen julkaisemisesta lehdessä. Kuulutukset luetaan kihlaparin kanssa sovittuna sunnuntaina ennen vihkimistä. Jos esteidentutkinta on suoritettu maistraatissa, on kuulutuksista sovittava erikseen seurakunnassa.

Kuulutuksista ja vihkimisen julkaisemisesta lehdessä voi myös kieltäytyä.

Kuva kirkosta, jossa on kukkia.